11:15
Історія моди ХХ століття

Краса таки врятує світ

 

     Мода живе не тільки в одязі,

її приносить вітер,

ми відчуваємо її, дихаємо нею,

 вона в небі і на дорозі ,

вона невід’ємна від людей,

звичаїв та події

     Габріель – Коко Шанель.

      Що таке мода? Яку роль вона відіграє у житті кожної людини, який її зв'язок зі становленням особистості? Що значить одягатися модно, жити модно? Досліджуючи ці питання, юні актори Бутенківського театру моди «Фантазія», який діє у Бутенківській ЗОШ І-ІІІ ст. імені Ю.П. Дольд-Михайлика, очолюваний учителем трудового навчання, модельєром за покликанням Єфіменко Л.А., відкрили для себе багато нового. Знайденим вирішили поділитися з друзями, учителями, батьками. Проект так і назвали «Мода ХХ століття». Як і кожне солідне шоу, творчий звіт «Фантазії» має своїх натхненників, організаторів, у складі : продюсер -Журавель Г.В., режисер – постановник Єфіменко Л.А., стиліст – Щербакова Л.Я., звукорежисер Кишка І.М., декоратор – Мигуля І.І., майстри технічного обладнання Шенгур С.І., Проскурня С.А. та більше  як 100  учнів, юних артистів театру.

     Художники вбачають у моді природне прагнення людей до нових форм, поєднань кольорів. Життя весь час змінюється, змінюються і наші  поняття про красу: одне перестає подобатись, інше, навпаки, стає привабливим. Фахівці, які вивчають розвиток суспільства, стверджують, що мода – явище соціальне , в ній відбито суспільний уклад людей, їхньої культури, світогляд. Що це справді так, взялися довести юні моделі.

     Погожого квітневого дня шкільна актова зала перетворилася на імпровізований  подіум. Червона килимова доріжка вздовж перетинала приміщення, по обидва її боки розташувалися глядачі, яких було дуже багато – це учні, вчителі, батьки, гості. Відкриваючи захід, директор школи                  Г.В. Журавель відмітив, що колективом  театру моди проведена величезна підготовча робота. Захоплені ідеєю діти опрацювали чимало літератури, відшукали зразки одягу різних часів і поколінь, описували, перешивали, конструювали, одним словом, фантазували, щоб винести все це на суд шановної публіки. І ось настає урочиста мить. До мікрофона підходять елегантно одягнені ведучі –одинадцятикласники Демидова І., Колісник А. і запрошують переглянути колекцію одягу ХХ століття. 20-і роки минулого століття можна назвати часом зародження сучасної моди.

… Під звуки запального паризького танго на червоній доріжці з’являється колекція в стилі Коко Шанель. Бурхливі оплески глядачів зустрічають юних моделей, що дефілюють одяг, який поєднує непідробний шик, зручність та простоту. Аж ось раптово, ніби війнуло свіжим вітерцем, змінюються музичні ритми – і на подіумі з’являється нова колекція - «Морський бриз» , що характеризує  використання матроської атрибутики  в дитячих та жіночих костюмах ,поєднанням синього і білого кольорів. Її представляють  учні від 1 до 11 класу і так майстерно проходять понад глядачами, що їм можуть позаздрити моделі вишуканих салонів. Сонячну морську тематику змінюють дами у розкритих довгих вечірніх сукнях, елегантно- класичного стилю. Яскрава біжутерія, коштовні хутра і ніжні аромати «Шанель № 5», без яких образ жінки є незавершеним, так стверджувала відома модельєр Коко – Шанель.

… Бурхливі 50-і роки. Епоха рокен-ролу. Цей неповторний танець виконують відповідно одягненні учасники шоу і просто зривають бурю  аплодисментів. Доросла глядацька публіка готова була приєднатися до  виконавців і розділити з ними наплив емоцій і настрою. Легендарна британська рок-група «The Beatles» зробила великий вплив не тільки на музичну індустрію, а й на моду. Глядачам пропонують  згадати, як змінилася мода 60-х років завдяки «ліверпульській  четвірці». І ось вона перед нами. Темний одяг, окуляри, гітари, музика у їх виконанні просто переносять у ті часи і захоплюють своєю неповторністю.

     Як у чарівному калейдоскопі змінюються образи, проходять  колекції 80-х років. А ось бурхливі 90-і. Спосіб  життя вимагав , щоб одяг був дуже зручний та практичний. Головні риси- романтизм та туризм. У цей час можна було обирати будь-який  стиль -  елегантний або спортивний. Та все ж молодь надала перевагу зручному одягу, який домінує і сьогодні. Шоу завершує колекція «Джинсова рапсодія». Брюки, спідниці, костюми, жилети, сорочки, шорти і, звичайно, джинси, виготовлені із цієї універсальної тканини, надають особливого шарму, адже це улюблений одяг президентів і аристократів, спортсменів, робітників, кінозірок, студентів і школярів. З вуст ведучих присутні дізнаються про їх походження, поширення на планеті.

     Дійсно, у моді одягу відбивається наше життя – стрімке, повне динаміки, захоплення. Показ моделей, безперечно, був  видовищним, та не тільки це ставили собі за мету гуртківці, адже те, що пасує одним, зовсім не підходить іншим. У народі кажуть: «По одягу зустрічають….» Англійський живописець Р.Райнольдс стверджував:  «Коли б смак і таланти прищеплювалися  за допомогою правил, то не було б ні смаку, ані таланту». Гарний естетичний смак – не природжений дар. Його можна розвинути, підвищувати загальну  культуру, розширюючи свій кругозір. І це, безумовно, було головним висновком переглянутого шоу. Близько 150 колекцій одягу представила цього дня «Фантазія». Найактивніші учасники театру  Голдира О., Рева М., Миргородська Г., Козловська Я., Безкібальна С., Ткач М., Крат А., Павлюк О., Калюжний Н., Марченко М., Григоренко В.  перевдягалися як справжні моделі по  4-5 разів, швидко входили в образ і несли глядачам справжню насолоду. Людмила Анатоліївна відзначає найактивніших і дякує усім за небайдужість. Вдало  підібране музичне оформлення, доброзичлива атмосфера створили піднесений настрій присутнім. Пісні у виконанні               Козар Я., Ткач М., Велічко Л., Дендебері А., які звучали у проміжках між показом, були патріотичного змістуі ніби підкреслювали думку: «Україна – це Європа», адже захід мав доброзичний характер. У залі була розміщена скринька для збору коштів воїнам АТО, яка наповнилась добровільними внесками.

     Так минув день краси у Бутенківській школі. Життя триває, воно принесе нові враження і образи. Гармонуючи нашому святу, навкруги буяла весна. Синє небо було таким чистим і мирним, а сонце теплим і привітним. Хай вони такими будуть завжди над рідною Україною!

    

 

Надія Годзенко,

учитель української мови

та літератури

Переглядів: 642 | Додав: Atlant | Теги: Бутенківська ЗОШ, Щербакова Л.Я., Історія моди, учитель, Єфіменко Л.А. | Рейтинг: 2.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]