10:05
14 березня весь світ відзначатиме неофіційне свято в честь математичної константи – числа Пі.

День пі — неофіційне свято, присвячене числу π. Воно святкується 14 березня, що в прийнятому в США форматі записується як 3.14, що є трьома першими розрядами числа π. Свято впроваджене на математичних факультетах значної кількості вишів у різних країнах. Зазвичай свято розпочинається о 1:59 ночі, що разом із датою складає перші шість знаків числа π (3,14159).

Цікаві факти про День числа "Пі"

- Дата свята збігається з днем народження одного з найвідоміших фізиків – Альберта Ейнштейна, а також з датою смерті у 2018 році відомого фізика сучасності Стівена Хокінга.

- Значення числа «Пі» відіграє важливу роль при будівництві. Тому його намагалися отримати ще в доісторичні часи. Найточніше значення отримав відомий вчений Архімед, який жив у Давній Греції.

- Мнемоністи намагаються поставити рекорд із запам'ятовування послідовності знаків після коми числа «Пі». У Книзі рекордів Гіннесса зафіксовано рекорд, який поставив японець Хідеакі Томойорі. Він зумів відтворити без помилки послідовність у 40 тисяч знаків. На вивчення пішло понад 10 років.

- У послідовності знаків числа "Пі" немає логічних повторень, а це значить, що ця послідовність підпорядковується теорії хаосу.

- Про це число у 1998 році зняв фільм культовий режисер Даррен Аранофськи.

- Музику числа "Пі" можна почути завдяки таким музикантам, як Девід Макдональд. Він записав з допомогою фортепіано, як звучить число "Пі", якщо його взяти з точністю до 122 знаків після коми. Для цього кожному числу був привласнений свій порядковий номер на клавіатурі фортепіано з мінорною шкалою.

Переглядів: 160 | Додав: Atlant_Pro | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]