09:33
ОРГАНІЗАЦІЯ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ З МАТЕМАТИКИ, ФІЗИКИ, АСТРОНОМІЇ
  • ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ З МАТЕМАТИКИ

Рекомендуємо:

1. Під час організації дистанційного навчання чітко дотримуватися нормативно-правового забезпечення з цього питання.

2. З метою забезпечення організації освітнього процесу та виконання освітніх програм використовувати інструменти онлайн-спілкування та електронні ресурси й веб-сервіси, розроблені педагогами, практикувати індивідуальні консультації та самостійне опрацьовування навчального матеріалу

3. Надати обов’язкові рекомендації учням щодо використання веб-ресурсів, послідовності виконання завдань, особливостей контролю тощо.

4. Розглянути можливість використання безкоштовного сервісу Google Classroom та/або безкоштовної, відкритої системи дистанційного навчання Moodle та інші.

5. Використовувати  інструменти спілкування в дистанційному навчанні відповідно до наявного системотехнічного забезпечення (електронна пошта, форум, чат, відеоконференція, блог тощо).

6. Практикувати уроки через Skype; підготовку завдань на самостійне опрацювання через платформи Kahoot, Quzizz, IDroo, Miro та інші.

7. Сприяти навчанню учнів 11 класів щодо підготовки до ЗНО-2020 через індивідуальні консультації, самостійну підготовку на веб-ресурсах УЦОЯО http://testportal.gov.ua/, ЛРЦОЯО https://lv.testportal.gov.ua/  та платформах  iLearn (школярі) https://ilearn.org.ua/, https://studway.com.ua/ilearn/ та інших.

 

Перелік освітніх джерел та онлайн платформ на допомогу педагогам в організації дистанційного навчання

  iLearn (https://ilearn.org.ua/courses/preview/7) – курс «Математика просто».

https://learningapps.org/index.php?category=2&s=

https://gioschool.com/

https://learning.ua/matematyka/

Інтерактивний підручник Edera (математика)  https://www.ed-era.com/books/maths/

 

Підручники та відеоуроки

 

Загальні ресурси підготовки учнів

 

Тестування

Ольга Лозинська, методист відділу природничо-математичних дисциплін та технологій ПОІППО  

 

  • ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ З
  •  

В умовах карантину доцільно організувати освітній процес з фізики за моделлю навчання «Перевернутий клас» (Flipped Class). Головною особливістю цієї моделі навчання є те, що домашнім завданням для учнів є робота в онлайн-середовищі: перегляд навчальних відеоматеріалів або інформаційних ресурсів для опрацювання нового навчального матеріалу, або закріплення вже вивченого. Натомість у класі після завершення карантину діти під керівництвом і за допомогою вчителя виконуватимуть практичні завдання до тієї теми, яку засвоїли вдома. Різновид такого навчання – модель «віртуальний перевернутий клас».

Учителі фізики можу самостійно розробити відеоуроки з відповідних тем навчальної програми та викласти їх для перегляду на сайті закладу освіти або на особистому сайті чи блозі. Якщо така можливість у вчителя відсутня, то рекомендуємо вчителям пропонувати учням для ознайомлення з новим навчальним матеріалом відеоуроки Віктора П.А., які можна переглянути на каналі You Tube (https://www.youtube.com/user/pvictor54/videos).

За умов, якщо навчальний матеріал уроку сфокусований на демонстрації, проведенні наочних дослідів, то учитель може демонструвати необхідну діяльність та записувати відеоролик, а учні – переглядати його, аналізувати, а потім виконувати певні дії у власному темпі з підручних матеріалів. Перелік цих матеріалів учитель може надавати вкінці відеоролика. Також, укінці відеоуроку вчитель може пропонувати дітям переглянути розв’язання типових задач з теми та озвучити задачі для самостійного розв’язування.

Важливим аспектом роботи вчителя фізики в умовах дистанційної освіти є проведення онлайн консультацій, використовуючи Skype, та тестування. Учителі фізики можуть створювати тести самостійно, використовуючи Google форми на сайті закладу освіти.

Нижче подані найбільш актуальні ресурси для проведення дистанційного навчання:

 

Дистанційна підтримка освіти школярів «Отримання знань»

Матеріали 10000 уроків за прогрмами загальноосвітньої школи та профільного навчання. Дистанційна підтримка традиційного навчання. Створення вчителями власних курсів, уроків, розміщення навчальних матеріалів, презентацій, проходження учнями дистанційного навчання, збір статистики, підготовка до зовнішнього незалежного оцінювання. Дистанційні курси, навчальні вебінари.

Посилання на ресурс: https://disted.edu.vn.ua/

Сайт «ФІЗИКА НОВА»

Створений для підтримки вивчення уроків з фізики за новою програмою та містить розробки уроків (конспекти, презентації, контрольні роботи, самостійні роботи, лабораторні роботи, демонстрації, відео), фізичні диктанти, тренажери формул, таблиці з пропусками.

Посилання на ресурс: https://www.fizikanova.com.ua/

 

Дистанційне навчання з фізики

Ресурс містить відео-розробки уроків з тем для учнів 8-11 класів.

Посилання на ресурс: https://sites.google.com/view/distancephysics/

 

Сайт «Фізика в школі»

Ресурс містить електронні версії уроків для 7-11 класів до підручників видавництва «Ранок» (авторів Бар'яхтар В. Г., Довгий С.О., Божинова Ф. Я, Кірюхіна О. А.)

Посилання на ресурс: https://sites.google.com/site/alg8school19/

Блог «Учителю фізики»

На якому розміщенно методичні та дидактичні матеріали саме для підтримки самостійної роботи учнів. На сторінках блогу учні зможуть познайомитися із теоретичним матеріалом, що стосується фізичних термінів, явищ, величин, законів. Виклад матеріалу супроводжується фотографіями, відео фрагментами, флеш анімаціями та практичними порадами. Завершується кожна сторінка тестами самоперевірки, за допомогою якого учні зможуть перевірити якість засвоєного матеріалу та виявити прогалини у знаннях.

У цьому ж блозі у рубриці «Експеримент» учні зможуть самостійно опанувати методи дослідження фізичних явищ або способи вимірювання фізичних величин та перевірити якість своїх експериментальних умінь, виконавши тести для самоперевірки, що розташовані наприкінці сторінки.

У розділі «Мультимедіа» учні зможуть переглянути відео фрагменти та флеш-анімації багатьох фізичних явищ і процесів, які демонструвалися в рамках фізичних олімпіад, фестивалю фізичного експерименту або такі, що не можна відтворити у лабораторних умовах.

Посилання на ресурс: http://ternofizik.blogspot.com/

 

Інтернет-ресурси «Фізика»

Підбірка різноманітних інтернет-сайтів, авторські блоги/сайти, вікі-статті, відеоролики, що стосуються предмету «Фізика»

Посилання на ресурс: http://zw.ciit.zp.ua/index.php/Інтернет-ресурси_Фізика

 

Олег Кучеренко, методист відділу природничо-математичних дисциплін та технологій ПОІППО

 

  • ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ З АСТРОНОМІЇ

Для навчання в дистанційному режимі особливе місце займають так звані «віртуальні планетарії». Це програми, які дозволяють отримувати зображення зоряного неба в потрібний час з потрібного місця. Серед таких програм можна відзначити Red Shift, Celestia, Starry Night та інші. Наприклад, Red Shift дозволяє моделювати зоряне небо на декілька тисячоліть вперед і назад, при цьому з приголомшливою точністю створювати живописне зображення, видавати інформацію про будь-який об'єкт. Спостереження зоряного неба справа не така вже й складна, зате дуже цікава. Є, звичайно, і ряд складнощів, але всі вони долаються, якщо підійти до проблеми творчо.

Stellarium — вільний віртуальний планетарій доступний відповідно до GNU General Public License Програма використовує технології OpenGL та SDL, щоб створювати реалістичне небо у режимі реального часу. Із Stellarium, можливо побачити те, що можна бачити неозброєним оком, біноклем або маленьким телескопом.

Посилання на ресурс: https://stellarium.org/uk/

 

Star Walk 2 - красивий і простий у використанні додаток для наочного вивчення зірок, сузір'їв, планет і інших небесних об'єктів. Ваш особистий гід по зоряному небу.

Основні можливості:

- Карта зоряного неба в реальному часі

- Спостереження за зірками, планетами та іншими об'єктами вдень і вночі

- Об'єкти глибокого космосу

- Величезна кількість інформації про небесні тіла та події

- Можливість налаштовувати час з «Машиною часу»

- 3D моделі сузір'їв і інших небесних об'єктів

- Доповнена реальність

- Різні фільтри для спостереження за небом

- Нічний режим

- Опція "Sky Live"

- Новини зі світу космосу, астрономії та космонавтики

- Актуальні астрономічні події для вашого місця розташування

Посилання на ресурс: https://star-walk-2-free.ru.uptodown.com/android (версія для Android), https://apps.apple.com/ru/app/star-walk-2-звездное-небо/id892279069 (версія для AppStore)

 

Олег Кучеренко, методист відділу природничо-математичних дисциплін та технологій ПОІППО

Переглядів: 308 | Додав: igorkordiyak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]